Badania na nietolerancję glutenu Poznań
Wrażliwość na gluten, białko występujące w zbożach, może prowadzić do pewnych chorób, w tym celiakii czy alergii.
Celiakia to choroba zapalna jelit o podłożu autoimmunologicznym, która trwa całe życie. Choroba ta ma podłoże genetyczne.
Badania przeprowadzane w laboratorium przy podejrzeniu celiakii umożliwiają pacjentom wykrycie schorzenia i wcześniejszą diagnozę.
Zawiera 6 kompleksowych badań w kierunku nietolerancji glutenu.
Alergia na gluten
Alergia na gluten, znana również jako uczulenie na gluten, różni się od celiakii pod względem mechanizmu powstawania.
W przypadku alergii objawy po spożyciu glutenu pojawiają się szybko, od kilku minut do kilku godzin. Objawy mogą obejmować przewód pokarmowy, układ oddechowy, skórę i wstrząs anafilaktyczny.
Objawy alergii na gluten obejmują:
- biegunkę,
- wymioty,
- skurcz oskrzeli,
- wodnisty katar,
- pokrzywkę, zmiany o typie atopowego zapalenia skóry,
- wstrząs anafilaktyczny.
Zawiera 6 kompleksowych badań w kierunku nietolerancji glutenu.
Gluten - co to jest?
Gluten to białko występujące w różnych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Znajduje się w wielu produktach codziennego spożycia, takich jak pieczywo, makaron oraz niektóre kasze. Jest również wykorzystywany w wypiekach, aby poprawić ich konsystencję, puszystość i smak.